For at lave den perfekte flæskesteg, så skal du anvende sous vide udstyr.
Find den startpakke der passer til dit behov og kom igang inden jul.
Klik her og kom til startpakkerne
Lav den perfekte flæskesteg med sous vide teknikken
En flæskesteg er for mange danskere en helt speciel ret, hvis ikke en nationalret. Flæskesteg er noget, de fleste elsker, og selvom det for mange hører juletiden til, så er flæskesteg også noget, vi gerne spiser alle andre dage på året.
Det smager nemlig bare så godt, og så gør tilbehør som kartofler, brune kartofler, sovs og rødkål bestemt ikke retten værre. En flæskesteg er nærmest indbegrebet af hygge, og det er noget, mange familier samler sig om. Men at lave den perfekte flæskesteg med super sprøde sværd kan godt være noget af en opgave.
En flæskesteg kan nemt blive tør, hvilket er rigtig træls, når man går og glæder sig til en lækker middag, og her kan sovsen altså ikke redde flæskestegen. Derudover kan det også være svært at få lækre sprøde svær på sin flæskesteg. Med hjælp fra Per Asmussen som er redaktør på GastroFun.dk, får du her opskriften på den perfekte flæskesteg med sprøde svær, som er lavet med hjælp af to teknikker, sous vide teknikken og tørmodningsteknikken. Så er du blevet sulten efter flæskesteg efter at have læst dette, så skal du blot læse med her.
Hvorfor vælge tørmodnet kød?
Når du skal vælge din flæskesteg nede i køledisken, så gør du klogt i at vælge en flæskesteg, som har begrebet ”dry age” eller ”krogmodnet” stående på sig. Disse begreber dækker nemlig begge over samme modningsproces, nemlig tørmodning. Men hvorfor skal man vælge tørmodning, og hvilke andre modningsprocesser findes der?
Det er vigtigt at kødet modnes, inden det skal spises. Hvis ikke kødet modnes, så stivner proteinerne i kødet. Når et dyr slagtes, så rammes det af dødsstivhed, hvilket får musklerne til at danne mælkesyre, hvilket netop får kødets proteiner til at stivne. For at undgå dette så kan du vælge imellem to modningsprocesser, en vådmodningsproces og en tørmodningsproces. Ved vådmodningsprocessen skæres dyret i stykker og pakkes i vakuumposer. Her skal kødet være i et par uger, hvor det herefter bliver solgt til forbrugerne. Denne modningsmetode er den mest populære, det er dog ikke den bedste metode, når der skal laves flæskesteg.
Ved tørmodningsprocessen hænges kødet op i kroge, og her hænger kødet imellem 14 og 28 dage i 2 grader, kraftig luftcirkulation og luft der renses med både kul- og UV-filtre. Dette sikre, at kødet ikke bliver dårligt. Antallet af dage afhænger dog af, hvilket dyr man har med at gøre. Tørmodningsprocessen giver kødet smag, men kødet mister samtidig også noget af alt fugten, hvilket netop er derfor, du bør vælge denne metode, når du vælger kød, da du med tørmodnet kød får lettere ved at lave sprøde flæskesvær.
Sådan laver du den perfekte flæskesteg trin for trin
Her får du opskriften på den perfekte flæskesteg lavet med sous vide teknikken. Per Asmussen foreslår, at du vælger et stykke kød, der har godt med fedt, og som har tørmodnet i 21 dage. Dette giver kødet mere smag, og sværene vil have lettere ved at blive sprød.
1. Det første du skal gøre, er at lægge din flæskesteg i et ildfast fad med sværene nedad. I fadet skal der være fyldt med meget saltet vand. Her skal flæskestegen ligge i mindst 30 minutter.
2. Efter de 30 minutter er gået, skal du krydr flæskestegen med salt og peber på begge sider. Pak herefter flæskestegen ind i en vakuumpose.
3. Vakuumpak nu posen og begynd herefter tilberedningen af flæskestegen. Dette gør du i dit sous vide vandbad i fem timer ved 59 grader.
4. Efter de fem timer tages posen ud af vandbadet, og flæskestegen tages ud af vakuumposen. Vandet, der stadig er i posen, egner sig perfekt til den brune sovs, så gem derfor vandet.
5. Nu mangler du blot de sprøde svær. Sæt ovnen på 275 grader varmluft. Imens du venter på, at ovnen bliver varm, skal du duppe flæskestegen tør, og der skal gnubbes salt i sværene endnu engang.
6. Når ovnen er varm, og flæskestegen er tør, skal du sætte flæskestegen i ovnen. Sæt herefter ovnen over på grillfunktionen. Et lille fif er, at lade lågen stå på klem da dette vil skabe maksimal varme til flæskesværene, men det vil ikke udtørre kødet, som jo er færdigt.
7. Lad flæskestegen stå i ovnen til sværene er sprøde. Dette kan tage alt fra 10-25 minutter, så det er vigtigt, at du holder godt øje med sværene. Når sværene er sprøde, er flæskestegen klar til servering.
8. Server retten med kartofler, brun sovs, chips og rødkål.
Velbekomme!
Vi har fået denne lækre opskrift af Per Asmussen fra GastroFun.dk.
© - Copyright - Alt indhold, herunder også opskrifter, på SousVide.dk, er beskyttet af lov om ophavsret.
Svar
som kommentar til af Kari Dige
Svar
Svar
som kommentar til af Steen
Svar
Svar
Svar
Hvor meget vejer denne flæskesteg? Og er der forskel i vægten på en flæskesteg og tid i sous viden? Er der en tommelfinger regel, til antal g og tid, som f.eks. Hver gang en flæskesteg øges med 500 g, så øges tiden med 30 min eller hvordan finder man ud ud hvor længe ens flæskesteg skal have?
Svar: Det betyder ikke så meget med vægten, men mere tykkelsen, så er den ens tykkelse over det hele, så bare følg opskriften. Vi har aldrig hørt om nogen som ikke kunne bruge opskriften til deres steg.
Så igen, ingen tommelfingerregel på antal gram, da det mest er tykkelsen, for hvor lang tid at det tager varmen at nå ind til kernen.
Mvh
René - SousVide.dk
Svar
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.