KONRO GRILL (YAKITORI GRILL)
Hvad er en Yakitori grill (Konro grill)?
Hvad betyder Yakitori og Konro? Mens Konro direkte oversat betyder ‘komfur’, betyder ‘Yaki’ ’grillet’ og ‘tori’ fugl. Så direkte oversat betyder yakitori noget henad ‘grillet fugl’. Yakitori kendes som små stykker fjerkræ, fisk og grøntsager på bambusspyd, som er grillet over netop en Yakitori grill.
Når man taler om Yakitori, taler man derfor ofte om kylling - men det betyder ikke, at du kun kan tilberede kylling i din Yakitori grill. Her er det faktisk næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke madeventyr, du kan begive dig ud i!
Yakitori er en særlig, gammel japansk grillteknik
En Yakitori grill er lang og smal, og bredden er som regel tilpasset, så du kan grille små sticks på række. Teknikken er blevet brugt i Japan i mange år, og har nu så småt fundet vej til danske køkkener og hjem.
Yakitori/Konro grillen er lavet på et helt særligt naturmateriale, som kun findes i et begrænset geografisk område. Og det betyder, at denne type grill er både eksklusiv og eftertragtet. I dag kan du heldigvis få denne type af grill, selvom du ikke er millionær, og vi har grills til både private og erhverv.
Sådan laves en Konro grill
Når en Konro grill tager form, sker det med udgangspunkt i diatomit. En Konro grill kan fremstilles på to forskellige måder: I hånden eller ved at presse den.
Den håndlavede Konro grill
Blokkene skæres ud i den form, som grillen har, hvorefter de formes og udhules ved håndkraft ved hjælp at hænder og værktøj. Dette sker med stor respekt for materialet. Når blokkene er udformet, skal de efterfølgende bages. De bages i op til 12 timer ved op til 1000 grader celsius. Herefter slibes blokkene til, og der bliver sat spændebånd på.
Den håndlavede Konro grill er knap så hårdfør som den pressede model, og den er derfor oplagt til brug af i hjemmet, hvor den er helt perfekt til picnic, grill på terrassen (eller altanen) og så videre.
Den professionelle Konro grill
Den professionelle Konro grill starter med at tage form ud af knust diatomit/kiselgur, som udsættes for et hårdt tryk, hvorefter man udsætter det for høj varme. Resultatet er en yderst hårdfør grill, der kan klare selv de travleste dage i et professionelt køkken.
Den professionelle Konro grill er også helt perfekt til den glade amatør, hvis der ønskes en Konro grill, der kan tåle at stå udenfor - eksempelvis som en del af et udekøkken.
Sådan laver du de lækreste Yakitori spyd
Hemmeligheden bag at lave lækre Yakitori spyd er, at spyddene skal ligge i vand natten over. På den måde suger de væde til sig, og de brænder ikke på, når de udsættes for den intense varme i Konro grillen. Ved hjælp af et lille spjæld på siden kan du nemt regulere ilten til kullene og på den måde styre temperaturen.
Herudover er grillens form med til at sørge for, at varmen forbliver hård og direkte. Det gør det muligt at sikre en hurtig stegning af råvarer. Den korte tilberedningstid gør også, at spyddene forbliver saftige. Så Yakitori grillen, eller helt originalt binchotan, er en oplagt tilføjelse til det professionelle køkken.