Mange folk tror at det er dyrt at tilberede sous vide. Men selvom du nogle gange tilbereder mad i op til 72 timer, så er strømforbruget overraskende lavt. Vi har målt det nøjagtige strømforbrug i en SousVide Supreme Original og kan her præsentere verdens første komplette oversigt over det nøjagtige strømforbrug i SousVide Supreme Original.
Du finder alle vores sous vide maskiner - Klik her
Vi har valgt at dele målingen af strømforbrug op i 2 kategorier:
- 1. Opvarmning af vandet, til den ønskede temperatur er nået.
- 2. Varmholdelse af vandet, efter at den ønskede temperatur er nået.
1. Opvarmning af vandet
Vi foretog 2 tests af strømforbruget ved opvarmning - en test hvor vandet kom fra den kolde hane (7 °C) og en test hvor vandet kom fra den varme hane (50 °C). Begge tests foregik ved at vandet blev hældt i sous vide-maskinen, hvorefter maskinen blev tændt og sat til 95 °C. Tiden og strømforbruget blev målt fra det øjeblik vi trykkede start. Vi noterede tid og strømforbrug med 5 °C interval.
Vand fra den kolde hane (7 °C)
Temp | Tid | kWh |
7 °C | 0 min | 0,0 |
30 °C | 30 min | 0,3 |
35 °C | 41 min | 0,3 |
40 °C | 50 min | 0,4 |
45 °C | 60 min | 0,5 |
50 °C | 68 min | 0,6 |
55 °C | 78 min | 0,6 |
60 °C | 90 min | 0,7 |
65 °C | 98 min | 0,8 |
70 °C | 106 min | 0,9 |
75 °C | 115 min | 1,0 |
80 °C | 125 min | 1,1 |
85 °C | 138 min | 1,2 |
90 °C | 148 min | 1,3 |
95 °C | 155 min | 1,4 |
Vand fra den varme hane (50 °C)
Temp | Tid | kWh |
50 | 0 min | 0,0 |
55 | 14 min | 0,2 |
60 | 25 min | 0,3 |
65 | 29 min | 0,3 |
70 | 36 min | 0,4 |
75 | 45 min | 0,5 |
80 | 56 min | 0,6 |
85 | 66 min | 0,6 |
90 | 75 min | 0,7 |
95 | 83 min | 0,8 |
2. Strømforbrug ved varmholdelse
Vi har også målt hvor meget strøm sous vide-maskinen bruger, når den ønskede temperatur er nået og den går over til blot at holde den valgte temperatur. Vi har målt strømforbruget ved en varmholdelse på 55 °C og 75 °C. Ved en varmholdelse på 55 °C, bruger SousVide Supreme Original 0,04 kWh pr time. Ved en varmholdelse på 75 °C, bruger SousVide Supreme Original 0,05 kWh pr time.
Konklusion
Strømforbruget er faktisk meget lavt. Især hvis du vælger at bruge varmt vand fra starten. I de fleste private hjem, vil temperaturen på vandet fra den varme hane være omkring 50 °C. Og det anbefales da også at man bruger varmt vand direkte fra hanen, når du skal fylde din sous vide-maskine. At der er flere bakterier i den varme vand fra hanen, har ingen betydning, da det du tilbereder er forseglet i poser og derfor aldrig kommer i direkte kontakt med vandet.
Men hvad koster det så?
I mit forsyningsområde er den aktuelle pris for el, 1,96 kr pr kWh. For at bruge et konkret eksempel, kan vi jo lege at jeg gerne vil tilberede en bøf. Jeg kan godt lide en rød bøf, så jeg vælger at tilberede den ved 55 °C i 3 timer At varme vandet fra den varme hane op til 55 °C, koster mig: 0,2 kWh At holde temperaturen på 55 °C i 3 timer, koster mig 0,12 kWh Total koster det mig altså 0,32 kWh at lave en bøf. Og med en pris på 1,96 kroner pr kWh, betyder det at den totale udgift for at tilberede bøffen er 62 øre